Tuesday, March 5, 2013

DEMI KEDAULATAN NEGARA


Kenyataan Akhbar 
Sejak pencerobohan oleh kumpulan bersenjata di Lahad Datu pada Feb 12, kerajaan telah mengambil pendekatan untuk menyelesaikan konflik ini tanpa pertumpahan darah. Pihak polis telah mengadakan pertemuan dan rundingan dengan harapan penceroboh akan bersetuju keluar dengan aman tanpa dikenakan sebarang tindakan undang-undang yang serius. 
Semakin lama pencerobohan ini berlanjutan, jelas kepada pihak berkuasa bahawa penceroboh tidak berniat untuk keluar dari tanah Sabah. Pada hari Jumaat lepas mereka telah melepaskan tembakan ke arah anggota polis yang bertugas di kawasan tersebut menyebabkan dua anggota kita terbunuh, sehari kemudian enam lagi anggota polis dibunuh oleh penceroboh di Semporna. 
Setelah serangan yang pertama, saya telah menegaskan bahawa penceroboh mesti menyerah diri dan jika mereka enggan pihak berkuasa negara ini akan bertindak.

Sebagai negara Islam yang cintakan keamanan dan mengangkatkan perjuangan penyelesaian konflik scara perundingan, usaha kita menggelakkan pertumpahan darah di Lahad Datu tidak berjaya. 
Sebaliknya, anggota pasukan keselamatan kita diserang dan dibunuh, rakyat Malaysia khususnya di Sabah bimbangkan keselamatan mereka. 
Kerajaan mesti mengambil tindakan yang sewajarnya bagi menjaga marurah dan kedaultan negara sebagaimana yang dituntut oleh rakyat. 
Pada jam 7pagi ini pasukan keselamatan telah melancarkan serangan di Kampung Tanduo. 
Dato Sri Mohd Najib Tun Razak

PERDANA MENTERI MALAYSIA

( Renungan Rimau : Harap rakyat faham dengan tindakan yang diambil oleh kerajaan sejak pencerobohan di Lahad Datu pada 12 Februari. Setiap orang harus faham mengapa polis diberikan tanggungjawab dulu kemudian diikuti dengan ATM. Jangan cakap semborono jika tidak tahu maklumat dan undang-undang. Kejadian di Lahad Datu ini membolehkan pasukan polis dan angkatan tentera bekerjasama sekali lagi dalam mempertahakan negara sejajar konsep Lautan Biru).

No comments: