Friday, December 25, 2009

KERANA MULUT BADAN BINASA

KUALA LUMPUR : Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mungkin diambil tindakan mengikut Akta Hasutan kerana mengeluarkan kenyataan kononnya Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock mati dibunuh.

Beliau didakwa mengeluarkan kenyataan tersebut pada persidangan Konvensyen Pakatan Rakyat, baru- baru ini.

Sehubungan itu, satu laporan telah dibuat oleh polis sendiri di sebuah balai polis di Selangor.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, sesiapa pun termasuk Guan Eng tidak mempunyai hak untuk membincangkan mana-mana perkara yang masih dalam inkues.

"Saya nasihatkan Yang Berhormat supaya tidak bercakap sesedap mulut. Bila bercakap pasal bunuh, ia boleh menghasut orang mempercayai yang mangsa dibunuh walhal inkues masih dijalankan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas sambutan Hari Ulang Tahun Pasukan Simpanan Persekutuan (PSP) yang ke-54 di Pangkalan PSP di sini semalam.

Pada masa yang sama, Khalid meminta Setiausaha Agung DAP itu supaya tidak mengganggu perkara yang belum diputuskan.

Kata beliau, tindakan Guan Eng itu boleh diambil tindakan mengikut Akta Hasutan.

(Renungan Rimau : Mengapa Guan Eng lancang mulut? Sebab dia peguam? Sebab dia pemimpin DAP? Sebab dia suka cari publisti? Sebab dia tidak kisah keluar masuk penjara? Sebab nak cari publisiti? Sebab dia gila babi? Sebab dia rasa orang Melaka terror? Sebab dia mahu alihkan pandangan orang pasal cerita 'main ....tot" pemimpin tertentu? Sebab nak buruk-burukkan MACC? Hendak memalukan orang Melayu? Sebab diarahkan oleh bapaknya? Sebab dia rasa bapak dia lebih teror daripada orang lain? Sebab dia rasa bapaknya boleh buat apa saja dalam negara ini? Sebab hendak bersaing dengan bapaknya? Bapa borek anak rintik? Fikirkanlah)

15 comments:

NajibMan said...

sia-sia pergi haji keluarkan perkataan2 yang tak sepatutnya lahir dari seorang Ketua Pengarah.

"Sebab dia suka cari publisti? Sebab dia tidak kisah keluar masuk penjara? Sebab nak cari publisiti? Sebab dia gila babi? Sebab dia rasa orang Melaka terror? Sebab dia mahu alihkan pandangan orang pasal cerita 'main ....tot" pemimpin tertentu? Sebab nak buruk-burukkan MACC? Hendak memalukan orang Melayu? Sebab diarahkan oleh bapaknya? Sebab dia rasa bapak dia lebih teror daripada orang lain? Sebab dia rasa bapaknya boleh buat apa saja dalam negara ini? Sebab hendak bersaing dengan bapaknya? "

ayat budak pmr, bukan ayat seorang pegawai tinggi era KPI/NKRA

Aduan akan dibuat kepada JPM dan JPA mengenai tuan.

Anonymous said...

Sejak bila Datuk Ibrahim jadi seorang rasis ni.

Datuk, anda boleh dipenjarakan dengan kenyataan subjudis. Tuduhan melampau, dan mengapi-apikan sifat perkauman.

YANG GAMBI said...

Salam Tiger, setuju sangat dengan komen tuan....... LGE rasakan sudah terlalu berkuasa........ tapi kerana apa ? banyak Melayu-Melayu yang tidak sedar diri dibelakang LGE....

Anonymous said...

Salam Datuk,Teruskan dengan tulisan Datuk.Saya sokong dan bangga kerana masih ada Pegawai Tinggi Kerajaan yang mempunyai keberanian memberi pandangan dan menegur kepada seorang pemimpin yang tidak mempunyai ciri ciri kepimpinan walaupun dari mana mana parti politik. Yang benar kita puji ,yang salah kita tegur dan yang kurang ajar kita belasah.Apabila "Fear and Respect" kepada kerajaan sudah tidak ada lagi di kalangan rakyat dan pemimpin maka ini satu indikator kita akan menjurus kearah anarki.

KolZakiB NGIA.

Anonymous said...

Tot...tot...tot
Keladi we...we..
Siapa main tot..
Dia kena dakwa...

Anonymous said...

Salam Tiger,

NajibMan & Anon 9:31pm,

Mengapa rasis dan budak pmr? Bukankah LGE sendiri rasis dan budak pmr (mungkin budak tadika lebih sesuai)? Kalau LGE dan puak chauvinis DAP kata, ia hak asasi tapi kalau Tiger kata, ia rasis. Gitu ke? Jangan jadi hipokrik!

Syabas tuan Tiger. Jangan gentar. Fight back. Let's shove it to their faces!

Mat_saman said...

Ek eleh, dua ekor Najibman dan Anon kat atas tu, kalau Anwar Berahi'm mengata orang lain, tak apa pulak? Pembangkang macam biasa lah, tak ada modal. Dah jadi kerajaan negeri pun, dok perangai macam pembangkang. Apa ni? Bodoh ka?

air kita said...

geget ajer ler.

rahmat said...

put some words to btn/tun.m/utusan = offending melayu?

Anonymous said...

TERUSKAN PERJUANGAN... SOKONG DARI JAUH.

Anak Perelih said...

awak ni pegawai kerajaan ke ahli politik UMNO???? letak jawatan le.. bertanding under UMNO in the next election!!!

Show your professionalism la!!!

Anonymous said...

Bangsa Melayu adalah TUAN di bumi bertuah ni.bangsa lain hanya datang menumpang rezeki. Orang Melayu memang berbudi tidak pernah berkira asalkan mereka-mereka itu sedar diri mereka adalah dari keturunan PENDATANG. Bangsa Melayu kena ingat jangan sampai jadi seperti Amerika dan Autralia yang mana PENDATANG (penjenayah)telah menindas bangsa peribumi.

Peverill said...

With people like you Malaysia will never be a peaceful place to live. Always ready to stir it up. I have many friends, Malay, Chinese and Indian. Each unique in his or her own way. We don't need satu bahasa satu bangsa to be satu negara! All we need is a bit of respect for each other and willingness to except each other as being different

Peverill said...

Oh! what a racist lot are here. Shame on all of you.

Anonymous said...

Jadi Pengarah.. perangai macam budak pmr.. ini lah 1Malaysia.. kaki bodek Gagau.... jadi lah pegawai.. takder nilai sesen... pi lah dok tepi jalan... 1Malaysia Konun.. perkauman Melayu... kunun tlg Melayu.. Perosak Melayu Adalah... LGE dipenjara kerana mempertahankan hak orang Melayu.. Makcik yang tua..