Sunday, January 10, 2010

BERUBAT DAN BERTAUBAT

Saya dapat merasakan bagaimana sukarnya untuk menjadi Perdana Menteri, apatah lagi ketika ini yang menyaksikan ramai 'pelakon politik' yang bersandiwara dengan kata-kata dan memainkan emosi rakyat pelbagai kaum. Tindakan mereka mampu merosakkan negara.

Ketika ramai pemimpin BN mengambil pendekatan untuk memastikan apa yang dihamburkan tidak mengecewakan mana-mana pihak, semua pemimpin pembangkang pula memainkan sandirawara politik untuk bercakap di sini lain, di sana pula lain. Amat menyedihkan.

Mungkin ini kelebihan mereka ketika ini berbanding pemimpin BN tetapi hakikatnya apa yang dilakukan lambat-laun akan menghancurkan negara ini. Percaya terutama jika kita mengambil pelbagai isu ketika ini seperti kalimah Allah. Ia semakin meruncing.

Ketika ramai umat Islam tahu bahawa Allah SWT adalah nama tuhan mereka, ada pihak pula yang ingin mencabar arahan KDN agar nama itu tidak digunakan.

Tujuan sebenar mereka membawa isu itu ke mahkamah, hanya Allah SWT saja yang tahu tetapi umum pasti tertanya-tanya mengapa setelah sekian lama kita memahaminya mengikut Perlembagaan, ia timbul bagaikan api kecil yang akan menjadi besar apabila dicurah dengan minyak tanah oleh golongan oportunis.

Ketika pemimpin BN meminta rakyat bertenang, sandiwara politik ini terus dimainkan dengan membawa fakta sejarah membabitkan Munshi Abdullah dan dakwaan penggunaan itu sudah lama digunakan oleh gereja di Sabah dan Sarawak.

Mereka inilah yang satu ketika dulu pernah mempertikaikan Munshi Abdullah yang dituduh sebagai talibarut Inggeris yang berusaha mengelirukan umat Islam ketika itu. Mereka juga pandai berseloka dengan membawa isu tiada Majlis Fatwa yang membantah ketika itu yang secara tidak langsung menunjukkan pendekatan sandiwara politik yang paling memualkan. Bertaubatlah.

Hakikatnya semua tahu bahawa ramai paderi di Sabah dan Sarawak datangnya dari Indonesia yang membawa bersama mereka bible berbahasa Indonesia yang memaparkan perkataan Allah dan bonda Allah yang dibenarkan oleh pemerintah di republik itu. Tidak di negara ini.

Ketika ini pula mereka mengatakan apa salahnya menggunakan Bahasa Malaysia. Ahh..siapakah mereka ini. Tolonglah selidik latarbelakang mereka agar tidak ada rahsia tertentu seperti pembinaan 'terowong rahsia' menghubungi beberapa sekolah agama Kristian di Perak yang kini terbongkar. Apakah sebabnya terowong itu dibina? Entahlah. Buntu.

Oleh itu, berusahalah memberhentikan sandiwara politik ini termasuk pemimpin yang mengaku diri mereka pejuang Islam atau tok guru agar isu ini tidak bertukar menjadi minyak panas yang akan mengalir ke dalam api kecil sehingga menghanguskan negara ini.

Saya masih mahu hidup dalam negara yang aman. Saya tidak tahulah orang lain kerana saya bukanlah orang yang mahu menghalalkan cara untuk mencapai matlamat. Janganlah berfikir, kita menang dulu, kemudian kita ubahlah perangai kita. Ketika itu, mungkin ramai yang akan menuntut janji mereka dan usaha berkeras tidak mampu menyelesaikan masalah.

Percayalah ketika negara sudah hangus dan tiada lagi keharmonian, tidak usahlah mahu menjadi Perdana Menteri lagi, mahu menjadi rakyat negara inipun, ramai yang akan berkata, "saya tidak mahu tinggal di negara ini kerana ia sudah hancur. Hangus menjadi debu."

Tolonglah fahami penderitaan yang dialami oleh rakyat negara ini.

Yang masih pekak, mintalah berubat. Atau bertaubat.

5 comments:

ISAC said...

Salam, tulisan yang menarik dan ikhlas.


Cuma tak ramai yang ikhlas dengan diri sendiri dan akan berbuat apa sahaja demi memenangi undi dan memperoleh kuasa. "Matlamat menghalalkan cara, maka apapun sanggup digadai dan dipertaruhkan.

Dari Lensa Ke hati said...

Keharmonian setiap rakyat Malaysia perlu daya usaha dari setiap individu itu sendiri..jagalah keselamatan negara agar kita dapat mencari rezeki,bersiar-siar tanpa rasa takut,makan dan minum tanpa rasa sangsi dan sebagainya..oleh itu,setiap individu,perlu dan tanam semangat cinta dan akan menjaga keamanan dan keharmonian negara kita..kalau bukan kita,sapa lagi

Anonymous said...

Saya amat bersetuju dengan Datuk bahawa sekarang ini banyak 'pelakon politik', yang berada dipentas. Masing-masing mahu menangani hati rakyat konon.

Golongan itu terutamanya dari pembangkang yang beragama Islam pasti akan mengelirukan lagi keadaan.
Adakah kita boleh samakan tuhan mereka dengan tuhan kita?

Walaupun pada asalnya ajaran yang dibawa oleh Nabi Allah Isa Alaihissalam adalah dari Allah juga tetapi kedatangan Islam telah menggantikan ajaran-ajaran yang terdahulu dan juga ajaran asal yang di bawa oleh Nabi Allah Isa Alaihissalam telah diselewengkan oleh pengikut-pengikutnya.

Justeru itu Tuhan asal mereka telah berubah dan tidak lagi Allah SWT. Jadi mana rasionalnya mereka nak gunakan nama Allah sebagai nama bagi tuhan mereka.

Allah dalam Islam adalah nama bagi Zat yang bersifat dengan sifat yang sempurna dan yang maha berkuasa.

Saya juga hairan kenapa KDN tidak bertindak cepat menyiasat apakah tujuan pihak Gereja ini mahu menggunakan nama Allah. Sepatutnya KDN telah dapat menjangka perkara ini akan menjadi satu isu yang panas dan merbahaya kerana ia amat menyentuh naluri setiap umat Islam yang mengaku menyembah Allah, melainkan orang-orang yang sudah tidak ada nurullah dalam diri mereka.

Saya merasakan mereka ini ada agenda tertentu yang tersembunyi dan seharusnya pihak KDN siasat demi keharmonian agama kita.

Wassalam

Besi berani

RADIO TELEVISYEN MALAYSIA said...

Ibarat Iman mengetuai Shaf makmun, Ibarat Raja memerintah negara,
Ibarat Nakhoda mengemudi bahtera,
semuanya terpikul amanah dan tanggungjawab...

LIMAUDONG said...

Salam DIY

Kepada mereka yang masih dalam petang yang ingin " Berubat atau Bertaubat" itu senang Dato, Hantar mereka kepada Klinik 1Malaysia untuk pemulihan ! yang PM kita baru lancarkan minggu lepas......