Monday, October 5, 2009

GA ABU TERIMA DEKLARASI ULAANBAATAR

Oleh Ibrahim Yahaya
ULAANBAATAR, Mongolia (Isnin) : Perhimpunan Agung ABU ke 46 petang ini mengeluarkan deklarasi lapan perkara mengenai perubahan iklim dikenali Deklarasi Ulaanbaatar Mengenai Perubahan Iklim.

Deklarasi itu menekankan komitmen tinggi di kalangan ahli ABU di rantau yang menjangkau Timur Tengah ke Oceania yang mempunyai penduduk empat bilion memainkan peranan penting menyedarkan kepentingan memelihara alam sekitar dan iklim dunia.

Ini termasuk memperkembangkan pengetahuan dan pemahaman umum mengenai perubahan iklim dan kaedah penyelesaiannya.

Ahli ABU juga diminta memperhebatkan usaha menentang kegiatan yang boleh mendatangkan perubahan iklim dengan memastikan mereka memahami kepentingan perubahan iklim seperti keutamaan pembangunan.

Perhimpunan Agung yang diadakan di Parlimen Mongolia itu dirasmikan oleh Perdana Menteri Mongolia, Sanja Bayar.

Deklarasi itu juga mengisytiharkan bahawa ahli ABU mengutamakan usaha mengintegrasikan mesej dan maklumat mengenai perubahan iklim dalam semua program radio, televisyen dan semua medium media baru.

Ahli ABU juga perlu memperuntukkan ruang yang berpatutan di radio dan televisyen serta menggunakan media baru untuk program dan penyiaran perubahan iklim.

Deklarasi yang diterima sebulat suara itu juga mahu ahli ABU menggalak dan membangunkan mutu industri penyiaran dalam pengurusan alam sekitar serta membentuk matlamat tertentu dalam pengurangan perubahan iklim di tempat mereka.

3 comments:

halim tuah said...

mendedahkan bahawa dalam satu pertemuan di London pada sebelum 16 September 2008, Dr Yusof Qardawi telah menegaskan kpd TG Hadi Awang mengenai kesangsiannya terhadap Anwar Ibrahim, terutamanya apabila Rand Corporation & Smith Richardson Foundation mengesahkan penglibatan Anwar Ibrahim dlm strategi Amerika merosakkan Islam dgn tajaan dana Yahudi! Selepas itu, ramai dari kalangan pemimpin erdogan PAS, iaitu seperti Dr Hassan Ali, Dr Haron Din & Nasaruddin Mat Isa telah beralih arah berpaling tadah dari menyokong Anwar Ibrahim!

http://www.youtube.com/watch?v=PRzYG9vJXAQ

LIMAUDONG said...

Salam DIY


Tahniah dipilih sebagai Naib Presiden ABU

Anonymous said...

Salam 1 msia Bro.. (agak2 lebih mesra dari dato kot)

MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI

Bro asyik citer umno dan Bn aje... takda idea nak majukan RTM ke....

jenguk2 kan le.. blog ni patut lebih beri ruang untuk majukan RTM

Soalnya boleh ke RTM maju di bawah bro....

soalnya apa beza RTM zaman bro dengan kp - kp yang terdahulu, zaman jaffar kamin, ali musa dan rahman hamid.... ada beza ke @ masih saperti sedia kala .. azalinya.. tak kira sape kp

Bro cuba lihat adakah rating semakin meningkat @ lebih kureng dolu2 gak dan duit masyuk ke RTM berlipat kali ganda @ menyusut dengan hebat... (citer2 di kopitiam... rTM dah abis duit... nak bayar gaji pekerja sementara pon kena cari merata)

Apa yang berlaku bro, no idea kot..@ tak mampu nak handle RTM..

Orang RTM kata kat kopitiam, rating dan iklan (duit oooo) tak brape penting, janji mesej sampai dan big boss appy... loh camna nak sampai mesej kalu olang tak tengok bro....

Sebagai KP yang diberi kepercayaan bagi memajukan RTM dan di beri kontrak plak 2 tahun, rasa2 le patut Bro memikirkan soal majukan RTM dan jaga kebajikan pengemudi RTM, bukan nya nak melobi orang politik agar kontrak di sambung lagi.. amanah di pertanggungjawapkan untuk kemajuan jabatan k'jaan paling glamor bukan untuk pastikan survival diri

Opppp lari dari tajuk... naib presiden ABU... boleh masuk sulatkaba... hehehe , tapi kena ingat ABU bagi RTM post tu ada maknanya.... sape sanggup bagi kemudahan kpd ABU termasuk ruang pejabat yang di sewakan secara borong... kalu kat stesen lain kena caj ikut pasaran semasa... RTM je sanggup , tak naik2kan sewanya, pastu pelbagai kemudahan lain di beri... alasan nya nak jadi centre broadcasting, pada hal NGO tu nak senong aje dia beroperasi...bagi aje post tu...
Ibarat kata kalu RTM antar kambing pon ABU bagi post tu, ni kan pulak Tiger yang pi.. aje bergurau, tak leh gurau gi surau hehehe

Bro soalnya di sini, jangan bangga sangat dgn post yang ABU bagi.. setakat sukahati tu ok gak, tapi kalu nak hebahkan seluruh kampung jadinya MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI... al maklum lah ABU ada udang sebalik mee mamak....

akhir kalam... Bro kena bertindak sebagai KP RTM, bukan sebagai KP yang nak cari glamor di RTM

wassalam dari

Use 2 be RTM... dolu2, lani pakcik tengok2 aje kat luar angkasapuri