Friday, August 26, 2011

PAYU DARA JADI HAL

Syarikat penerbangan Indonesia, Garuda menafikan dakwaan seorang wanita Korea Selatan yang memohon jawatan pramugari kononnya doktor lelaki memeriksa payu dara semua calon bagi mengesan jika terdapat sebarang implan.

Setiausaha korporat syarikat penerbangan itu, Pujobroto, berkata pemeriksaan kesihatan rutin yang merupakan sebahagian daripada proses pengambilan petugas baru tidak melibatkan pemeriksaan payu dara.

Wanita Korea Selatan itu dilaporkan berkata ramai calon yang memohon 18 jawatan pramugari Garuda Indonesia, dikehendaki menanggalkan pakaian kecuali seluar dalam, bagi membolehkan doktor, yang merupakan seorang lelaki, mengesan sama ada terdapat sebarang implan ataupun tatu.

Seorang pegawai Garuda dipetik oleh agensi berita Korea, Yonhap, sebagai berkata bahawa pemeriksaan menggunakan tangan dilakukan kerana implan boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan jika tekanan udara rendah semasa penerbangan.

Pegawai itu juga dilaporkan berkata bahawa anak kapal dilarang mempunyai tatu, dan larangan ini juga terpakai kepada rakyat asing yang berkhidmat dengan Garuda.

Pujobroto berkata pemeriksaan fizikal dilakukan oleh satu pasukan perubatan Garuda dari Indonesia yang dibantu oleh petugas wanita dari Korea.

(Renungan Rimau : Nasib baik kes ini tidak berlaku di Malaysia atau tidak dihebohkan kerana amalan rutin. Nanti Ada orang minta tubuh Suruhanjaya Diraja. Macam-macam hal. Kalau malu takyah bogel dan heboh satu dunia. Apala)

2 comments:

House PK said...

Betul tu Dato Tiger, kalau kat sini dah sah Pakatan harami mintak ditubuhkan Suruhanjaya Diraja punya...

ibrahim yahaya said...

PK, satu masa nanti, pembedahan pun takleh bogel. Pergghhh.