Sunday, July 18, 2010

MELAYU HILANG KUASA DAN MARUAH?

IPOH 17 Julai - Orang Melayu akan hilang kuasa pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) jika UMNO dan Pas terus berdegil untuk tidak bersatu.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang melahirkan kebimbangan tersebut berkata, kedegilan kedua-dua parti Melayu terbabit untuk meletakkan keutamaan agama di tempat sepatutnya hanya akan memberi kesan buruk kepada masa depan orang Melayu sendiri.

''Kalau kita terus berpecah-belah, kita akan terima kekalahan (pada PRU-13), itu sahaja. Dan akan berlaku satu bentuk penjajahan baru," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perhimpunan Melayu Perak 2010 di Dewan Bankuet Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini hari ini.

Hadir sama dalam perhimpunan sehari anjuran Gagasan Melayu Perak (GMP) itu ialah presidennya, Datuk Seri Mohd. Hilmi Ismail.

Harussani menegaskan, pemimpin Melayu perlu sedar bahawa mereka memikul tanggungjawab memastikan kepentingan orang Melayu terjamin.

''Adakah agama yang mengajar kita suruh berdegil? Sedangkan degil itu adalah sifat keji dalam Islam. Kalau itu sifat keji, kenapa tidak dibuang daripada diri kerana ia tidak akan menguntungkan diri.

''Kalau dia pemimpin, dia tidak akan menguntungkan rakyat. (Sedangkan) bila jadi ketua, amanah untuk menjaga ummah itu kewajipan dia. Kalau dia berdegil, amanah tiada pada dia, rakyat akan hancur," ujar beliau.

Ditanya apakah masih ada harapan untuk orang Melayu khususnya membabitkan UMNO dan Pas bangkit dan bersatu semula jawabnya:

''Insya-Allah disebabkan kedua-dua puak (parti) ini mempunyai keinginan hendak bersatu.

''Ada pemimpin Pas datang berjumpa saya, begitu juga pemimpin UMNO. Mereka minta pandangan bagaimana untuk disatukan (kedua-dua parti)."

Mengulas lanjut kata Harussani, penyatuan masih tidak dapat dilakukan sehingga hari ini kerana kedua-dua pihak telah meletakkan faktor keutamaan di tempat yang salah.

''Saya percaya tujuan orang Pas memperjuangkan Islam ikhlas tapi meletakkan (keutamaan) di tempat yang salah. Mereka taksub sebab tidak faham. Orang UMNO serupa juga.

''Kalau kedua-dua parti memahami faktor keutamaan itu, apa yang perlu diutamakan? Keutamaan adalah agama dahulu dan agama tidak menyuruh kita membenci sesama umat Islam bahkan kasih-mengasihi sesama kita," katanya.

Dalam perkembangan sama, Harussani berkata, langkah GMP menganjurkan perhimpunan seumpama itu dapat membantu menyatupadukan orang Melayu.

Sementara itu, Mohd. Hilmi menegaskan, perlunya satu perhimpunan Melayu membabitkan semua lapisan masyarakat termasuk raja-raja dan pemimpin parti politik sendiri untuk melahirkan semangat Melayu dalam menyata dan memperjuangkan hak mereka seperti termaktub di dalam Perlembagaan Negara.

''Cara ini dapat menginsafkan pemimpin-pemimpin Pas dan UMNO yang masih berdegil dan tidak memikirkan tentang masa depan orang Melayu," katanya.- UTUSAN.

(Renungan Rimau : Membaca artikel di atas pada pagi Ahad, bukan satu berita yang menyedapkan hati. Hakikatnya ia perlu ditelan juga walaupun pahit. Terbayang bagaimana gembiranya Lim Kit Siang, anak dan konco-konconya dengan keadaan di mana Melayu hilang kuasa. Terfikir pula bagaimana Si Kitol menyambut kegembiraan kehilangan kuasa bangsanya atau ketika itu menyesal seumur hidup. Fikir-fikirkanlah.)

3 comments:

jebat said...

Salam DIY,

Telah lama benar UMNO nak berunding dengan PAS. Kononnya atas nama perpaduan Melayu.Saya setuju, Tetapi bukan nya hingga nama UMNO di injak injak.

Kalau pas menolak - BIARKAN.

BIARKAN SI LUNCAI TERJUN DENGAN LABU LABU NYA.

Cari Melayu yang lain atau orang2PAS yang tidak terlalu panatik kepada pemimpin mereka yang sedar mereka itu orang Melayu.

Berjuang MESTI ada prinsip.
Jangan kita jual PRINSIP perjuangan kita.

HIDUP MELAYU !!!

Pemerhati said...

Pemimpin2 PAS tengah sibuk mengumpul duit. Apa peduli nasib orang Melayu?
Pemimpin2 UMNO pun 2 x 5!
Maka hancurlah masa depan Melayu di Malaysia!

Anonymous said...

Tapi yang pasti memang Melayu dah macam hilang maruah masa dipentas Rentak Juara. Ada penyanyi yang nampak pusat, berambut punk, penonton penonton yang tidak menjaga tingkah laku semasa program tu berjalan!!!!

Tak payah pikir benda jauh jauh tok! Yang depan mata tu lagi terang. Ini kerja RTM!!!

Tok tak payah pergi jauh jauhlah....tengok program TV di Singapura aje dah cukup....ade ke mereka buat perangai macam kera ni semua????