Tuesday, July 13, 2010

UMNO DAN PAS PERLU BERSATU

KUALA LUMPUR 13 Julai – UMNO sedia bertemu dan menjalinkan kerjasama dengan Pas dalam usaha memperkukuh Islam dan kedudukan orang Melayu di negara ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, walaupun usaha tersebut sering menemui kegagalan, tetapi ia tidak pernah mematahkan semangat UMNO untuk memulakan kerjasama yang diimpikan oleh semua orang Melayu. – Utusan.

(Renungan Rimau : Demi untuk kepentingan Melayu dan Islam, pemimpin kedua-dua parti perlu memikirkan usaha untuk mengadakan kerjasama dan permuafakatan. Ini penting bagi memastikan tiada anasir jahat atau si kitol yang terus menerus berusaha memecahbelahkan bangsa Melayu semata-mata kepentingan politik sempit. Sudah tentulah ada pemimpin parti yang bertindak memilih aliran 'menyongsang' tetapi bagi memastikan Melayu terus kukuh, pemimpin sebegini bolehlah diketepikan. Mereka hanya memikirkan politik 'perut mereka' semata-mata.Mereka ini ibarat duri dalam daging yang perlu dibuang segera. Jika tidak daging akan menanah dan boleh dijangkiti kuman.)

9 comments:

integrity said...

sebenarnya perkara ini dah idbangkang oleh PAS aka Nik Ajis,jadi rasanya tak perlulah lagi ditimbulkan kerana ianya menjadi bahan perlekehan dan kutukan PAS yg mengatakan isu 'bersatu' ini timbul kerana UMNO dah lemah dan hilang pengundi.Kesimpulannya adalah lebih baik kita mengukuhkan perpaduan di dalam parti dan membersihkan anasir2 buruk yg merosakkan parti.

asraf said...

Muhyuddin dh sesat sebab nk buat kerjasama dengan 'parti sesat'

uLaTbUKu.cOm said...

kalau tolak islam x payah nak bersatu atas nama bangsa....hanya islam penjamin manusia dan melayu selamat...penuhi tuntutan islam dulu baru melayu bersatu

Anonymous said...

Bersatu dalam mimpi bolehlah, Datuk!!

ExPAS said...

PAS hanya merupakan parti politik yg mempergunakan islam untuk kepentingan politiknya,kerana itu banyak fatwa2 dan amanat yg dikeluarkan adalah mengikut selera mereka selagi ia memberi keuntungan kepada parti,PAS dulu tak sama dgn PAS kini bagaimana dakwah mereka nak mendapat sambutan bila hina,cerca,maki hamun,budaya samseng,kafir mengkafir dan banyak lagi.Adakah ini ajaran agama versi PAS?sesungguhnya,SYURGA YG KITA MAHU ADALAH SYURGA ALLAH BUKANNYA SYURGA PAS

Anonymous said...

MARILAH BERSATU DENGAN TALI ALLAH
1. Secara umumnya , melayu adalah bangsa yang menganut ajaran Islam . Islam pula adalah ajaran yang mengajar supaya seluruh ummatnya bersatu padu dan jangan berpecah belah . Antaranya apa yang difirmankan oleh Allah swt di dalam surah Aali Imran ayat 103 - 105 .
dan berpegang teguhlah kamu dengan Tali Allah [ Islam ] dan janganlah kamu berpecah belah dan ingatlah nikmat Allah swt kepada kamu ketika kamu bermusuh - musuhan lalu Allah menyatukan diantara hati kamu [ sehingga kamu bersatu dengan nikmat Islam ] , maka jadilah kamu dengan nikmat Allah swt itu bersaudara. dan kamu dahulu telah berada di jurang api neraka lalu Allah menyelamatkan kamu dari neraka itu . Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat - ayat keteranganNya supaya kamu mendapat petunjukNya .
dan hendaklah ada diantara kamu satu golongan yang mengajak ke arah kebaikan , menegakkan yang makruf [ syariat ] dan mencegah kemungkaran dan mereka adalah golongan yang beroleh kejayaan .
dan janganlah kamu menjadi seperti orang - orang yang berpecah belah dan berselisih setelah datang kepada mereka keterangan - keterangan yang jelas nyata. mereka yang bersifat demikian akan beroleh azab seksa yang besar .
2. Mengambil iktibar dari ayat di atas , kita sewajarnya insaf bahawa Allah menyuruh kita berpegang teguh dan bersatu padu dengan Tali Allah [ Islam ] yang kukuh dan utuh . Tanpanya ummat akan binasa . Justeru itu saya tidak nampak sebab kenapa orang melayu yang rata - ratanya beragama Islam tidak boleh bersatu di atas nama Islam .
3. Orang melayu mesti kembali kepada agama Islam dengan segala syariat dan syiarnya . Tinggallah faham nasionalis [ perkauman ] dan berhijrahlah jasad , pemikiran dan aqidah [ keyakinan ] kepada Islam agama yang dianuti bersama . Islamlah yang menjadikan kita mulia dan hebat . Tanpa Islam maka apalah ertinya melayu . Aslim Taslam [ Islamlah nescaya kamu selamat ]
4. Perpaduan yang dibina diatas premis material , perkauman yang sempit dan pengaruh serta kuasa adalah perpaduan yang rapuh dan tidak mendapat restu Allah swt tuhan yang mencipta kita . Ambillah premis Islam sebagai asas perpaduan yang dicari agar kita kukuh , hebat dan berdaulat serta Allah swt meredhai kita . Harta dan kuasa tidak boleh menyatukan manusia sebaliknya hati manusia hanya boleh diikat dengan Islam . Lihat bagaimana penegasan Allah swt di dalam firmanNya [ surah al Anfaal. Ayat 64 ] :
dan dialah yang menyatupadukan diantara hati - hati mereka . Kalaulah engkau belanjakan segala harta benda yang ada di bumi , nescaya engkau tidak dapat juga menyatu padukan diantara hati mereka . akan tetapi Allah swt telah menyatukan padukan diantara hati mereka. Sesungguhnya Allah Maha kuasa lagi Maha bijaksana .
5. Islam tidak pernah menghalang kita berbangga dengan bangsa dan bahasa kita malah Nabi saw juga sangat menyintai bangsa dan bahasanya , namun apa yang penting ialah bangsa dan bahasa itu ditegakkan di atas nilai Islam yang suci sebagai agama yang diturunkan oleh Allah dan Islam menjadi platform perjuangannya.

Anonymous said...

6. Negara kita Malaysia hanya mempunyai sebuah platform atau parti [ UMNO ] yang berjuang untuk menegakkan dan mendaulatkan AGAMA ISLAM, BANGSA MELAYU, NEGARA ISLAM . Objektif perjuangannya adalah untuk menegakkan keadilan , kesejahteraan dan kedamaian sebagaimana ia menjadi sebahagian dari nilai Islam yang diperjuangkan . Tanpa saya menafikan kebaikan orang lain , saya menyeru kepada seluruh ummat melayu dalam negara ini , marilah kita bersama dan bersatu dengan perjuangan Islam [ Tali Allah ] ini sebagai platform yang kukuh dan diredhai oleh Allah swt . Ingatlah Firman Allah swt di dalam surah al Baqarah Ayat 258 :
Tiada paksaan untuk menganut agama Islam , kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran Islam dari kesesatan . Oleh itu , sesiapa yang mengkufurkan [tidak percayakan] thaghut dan ia beriman pula kepada Allah swt , maka sesungguhnya ia telah berpegang teguh dengan simpulan tali Allah yang kukuh yang tidak akan putus . dan ingatlah , Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui .
7. Perjuangan ummat melayu yang tidak berasaskan Islam hanya akan menjerumuskan mereka ke lembah maksiat dan mungkar . Melanggar perintah Allah swt lalu terperangkap dalam penyelewengan , penyalahgunaan kuasa serta penindasan ke atas golongan yang lemah . Lantaran mereka tidak mempunyai pertimbangan dosa dan pahala , mereka senantiasa dijurang kemurkaan Allah swt. Tanpa segan silu dan rasa bersalah , mereka melakukan rasuah , berjudi , minum arak , mendedahkan aurat , bergaul bebas , berzina , menggelapkan wang , peras ugut dan 1001 kefasadan .
8. Persoalannya kenapa susah sangat kita orang melayu untuk kembali kepada Islam ? apakah kerena kita meletakkan ideologi yang dicipta oleh manusia itu lebih tinggi dari wahyu Allah swt ? lalu sayang untuk meninggalkan ideologi tersebut ? Jika semua pihak ikhlas dan jujur mahu mencari masa depan yang baik untuk ummat melayu , agar melayu menjadi hebat , mulia dan terpandang maka satu - satu jalan yang ada dihadapan kita hari ini ialah Islam .
9. Hari ini , ada orang pertikaikan kemana hilangnya kuasa politik orang melayu ? bagaimana nasib orang melayu yang kian terpinggir di kampung - kampung dan desa ? kenapa melayu mesti bercakaran sesama sendiri ? apakah selamanya mereka tidak boleh bersatu ? . Menjawab kepada semua persoalan itu , saya gesa kepada seluruh pemimpin - pemimpin melayu khasnya supaya kembali kepada ajaran dan amalan Islam , agama yang dianuti oleh mereka dan agama yang mempunyai Tuhan yang satu , Kitab yang satu , Nabi yang satu , Kiblat yang satu .
10. Apabila ummat melayu bersatu diatas premis yang kukuh ini iaitu Islam , maka perpaduan itu menjadikan mereka kuat dan utuh . Mereka akan miliki kuasa politik . Nasib mereka akan terbela dengan amalan kebajikan dan takaaful yang disyariatkan oleh Islam . Mereka akan menjadi mulia dengan kemulian akhlak Islam yang menghiasi diri mereka . Mereka akan bersatu dan berdamai dengan plan ukhuwwah serta toleransi yang disyariatkan oleh Islam . Ertinya Islam menjadikan melayu hebat dan mulia

jebat said...

Bersatu dengan Pas ?
Tak Payah Buang Masa !!
Belum belum PAS dah kenakan syarat. UMNO mesti terima dasar PAS - Dasar ISLAM.

Apakah DAP dan PKR terima dasar ISLAM PAS.

Tok Guru dah sasau !!
Dia tak dengar Karpal Singh kata "kalau nak laksana dasar islam, lankah mayat dia (Karpal) dulu"

PAS, HH, NA, Otak Tak Tetap.

Alifadam said...

Kekecohan Mesyauarat UMNO Bahagian Sungai Petani sila lawat http://www.youtube.com/watch?v=dSsMe5QrOAU
Dan
http://www.youtube.com/watch?v=oexxjbqnJpo
regards
Adam