Saturday, June 26, 2010

ULAMA MASUK UMNO

FADLAN Mohd. Othman mewakili 40 ulama menyerahkan borang keahlian UMNO mereka kepada Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak, di PWTC Kuala Lumpur, 26 Jun. Turut hadir, Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin (kanan). - Utusan/SHAIFUDIN MOHD. NOR.

Oleh MOHD. SAIFUL MOHD. SAHAK dan MOHD. FIRDAUS ISMAIL

KUALA LUMPUR 25 Jun – Seramai 40 orang terdiri daripada ulama muda dari seluruh negara hari ini menyerahkan borang keahlian UMNO kepada Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Penyerahan borang keahlian dilakukan di hadapan Galeri UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini sebelum mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO bermula.

Ia turut disaksikan oleh Timbalan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Ahli MT yang juga bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim; Ketua Penerangan, Datuk Ahmad Maslan dan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.

Wakil kumpulan ulama itu, Dr. Fadlan Mohd. Othman, 35, berkata, penyertaan mereka bertujuan untuk bekerjasama dengan parti itu dalam perkara yang berkaitan keagamaan dan kerohanian.

“Banyak perbincangan telah dibuat (mengenai persetujuan untuk menyertai UMNO), cuma kita berharap penyertaan ini akan dapat menyemarakkan lagi usaha-usaha keagamaan yang sedia ada dalam parti.

“Kemasukan ini bukan berlandaskan politik dan bukan bertujuan untuk melaga-lagakan mana-mana pihak.

“Kami optimis terhadap ruang-ruang yang boleh dilaksanakan untuk mendekati dan membina jati diri golongan muda,” kata Fadlan yang juga pensyarah Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia pada sidang akhbar selepas majlis penyerahan borang itu.

Ditanya mengapa tidak memilih untuk menyertai Pas, Fadlan berkata: “Dalam Pas pun sudah banyak ulama.”

Turut menyertai kumpulan itu ialah dua anak kepada bekas Mufti Perlis, Datuk Mat Jahaya Hussin iaitu Fathul Bari dan Mohd. Khairi.

Dalam pada itu, Fathul Bari, 29, berkata, langkah mereka menyertai UMNO berikutan janji parti itu untuk memastikan pihak ilmuwan dapat meneruskan kerja-kerja dakwah mereka.

“Tawaran seperti ini memang dinantikan oleh sesiapa sahaja. Sebagai seorang penuntut ilmu dan pemberi ilmu memang menjadi tanggungjawab kita untuk menyampaikan ilmu kepada masyarakat,” katanya.

Beliau yang juga penasihat agama Institut Jantung Negara berkata, penyertaan mereka juga membolehkan kumpulan itu memberi cadangan kepada UMNO mengenai penambahbaikan program-program keagamaan yang sedia ada.

Sementara itu, Shahidan berkata, kehadiran ulama tersebut bukan bertujuan untuk mengancam mana-mana pihak tetapi patut dilihat sebagai platform membina golongan muda yang mempunyai jati diri positif.

“Ini sedikit sumbangan ke arah membina masa depan yang baik. Mereka masuk UMNO sebab diberikan ruang berdakwah yang luas dan kemas,” katanya.

Ditanya mengenai ura-ura bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin untuk menganggotai UMNO, Shahidan berkata, Mohd. Asri akan berbuat demikian dalam masa terdekat.

Beliau menambah, seramai 10 lagi ulama dijangka menyerahkan borang keahlian UMNO dalam tempoh terdekat. - UTUSAN.

(Renungan Rimau : Ulama muda lebih percaya UMNO daripada Pas? Mungkin kerana PAS bukan saja bersekongkol dengan DAP tetapi cakap sini lain, cakap sana lain. Jangan buat macam itu, nanti pasal politik, maruah agama pula dijual. Cuba fikir-fikirkanlah).

2 comments:

jebat said...

Saudara DTY,
Salam,

Ulamak muda masuk UMNO.
Alhamduliiiah !

Muga bermaknalah - "Alif mim nun wau" itu adalah orang orang yang beriman.

Saya belum jumpa lagi: "fa alif sin" dalam mana nas -masih lagi mencari.

Anonymous said...

Jgn terburu2 membuat statement yg pas ni.. Itu.. Dalam satu pemerintahan, kerjaan berhak menentukan mazhab mana yg hndk dguna pakai, fahaman mana yg yg sesuai.. Kemasukan ulama muda itu ada tujuan, ura2 Dr Asri pun ada tujuan... Sprt masa zaman Abassiyah al makmun, fahaman ketika itu adlh muktazilah, ahli sunni tersekat dlm pergerakan, KERANA???? Org agamanya kebanyakan kuat aktif dlm satu pemerintahan. Saudara sudah faham mksud saya?????? Atau x faham??? Andai kata kerajaan bnyk nya ulama dri fahaman khawarij(contohnya), maka secara automatiknya fahaman itu akan d letak darjatkan dan dipakai gunakan. Maka aliran fahaman yg lain akan di kelas 2 @ 3. Buka minda. Sejarah sentiasa mengajar kita.. Wallahualam.