Saturday, April 7, 2007

ORDER AYAM...DAPAT UDANG....

Mula-mula nak makan di Tesco, Puchong. Tak jadi. Sebab fikir kena bayar tol RM3.20 pergi balik. Tahun lalu, hanya bayar RM2 pergi balik. Dah naik RM1.20. Perrrgggh.

Pilihan kedua ialah di KAFE STRAWBERRY FIELDS di Taipan, Subang. Is not the first time. Almost every week. Coz my kids like the place. Food? Oklah. AJ said they need to find a good chef for the western food. Yang lain, bolehla. Price? Reasonable.

Nak jadi cerita, petang ini Cynta, Iyra and I dilayan oleh "uncle". Nothing against old man ya. Sebelum ini, "uncle" pernah buat kita ketawa. Bayangkan bagi kita dua sudu instead of giving us a fork and a spoon. Ada sekali minta lada potong...perlu bagitau dia hampir tiga kali. Perrrgggh.

Maka kami orderlah food from "uncle". " Minum...bla..bla..bla. Makan, saya nak kuew teow dan dua mee hoon sup ayam bukan seafood ya. (OK..OK..CHICKEN MEE HOON SOUP. TAU..TAU) Yang satu tak mahu sayur...plain ya, mee hoon dan ayam saja. Ok uncle. OK...OK...OK. (dalam hati - Minta-minta OKla).

Guess what? Pertama minum dahlah lambat. Dulu cepat, sekarang ni tak tahu le mungkin dah ramai customer. Lambat sikit. Air - mineral water, teh tarik and choc milk shake saja. Masa tu..customer pun dah tak ramai.

Kedua, masa nak ambil makanan "uncle" sibuk berbual dengan "orang kat dapur". Bukan menghina, "uncle" gigi kurang sikit. Lamanya bercakap. Maka ada rasa suspicious kemungkinan ada elemen lain melompat dalam mee hoon sup. Jadi bagi tahu diri, tak mahu makan. Tak makan....tapi bayar je. Sebelum ini.. yang layan ialah pelayan muda..

Apabila makanan sampai. kuew teow tu okla. Mee hoon sup yang datang ialah Seafood Mee Hoon soup. Ada udang dan macam-macam lagi. Saya nak daging dan takboleh makan udang ketika ini. Tapi yang datang mee hoon sup udang. Perrrgggh. Tukar. "Uncle" sendiri masuk dapur. Lama juga tak keluar. Tunggula kita.

Lepas tu keluar. Bawa dua mee hoon sup. Satu ada ayam dan sayur. Satu lagi mee hoon saja. Apa ni? Kita order dua mee hoon sup ayam, di mana satu tak mahu sayur. Aduhai. Maka tak makanlah saya dan biarlah mee hoon tu bersendirian.....

Apabila bayar bill....semuanya RM29.16. Dua mee hoon soup RM11.60. Kuew teow RM5.80. Mineral water RM1.80. Teh tarik RM2.30. Choc Milk Shake RM5. Govt Tax RM1.33. Service charge RM1.33.

Oleh itu, pertama, pemilik restoran perlu memastikan apa yang "diorder" itulah yang diberikan kepada customer.

Kedua, mereka boleh ambil "orang tua" bekerja tetapi pastikan pelayan itu ok dan mampu mengendalikan order. Yang utama, uncle atau auntie perlu mempunyai ingatan yang baik.

Ketiga, pastikan service yang diberikan sentiasa cepat dan bukannya lepas popular....makin menurun.

Keempat, apabila pelayan membawa makanan tidak dibenarkan BERBUAL dan MUKA MENGHADAP MAKANAN. Takut ada terjahan berlaku. DILARANG KERAS.

Kelima, pelayan tak perlu masuk dapur, hanya sekadar tunggu di "window makanan" untuk menggelakkan prasangka melakukan "pembetulan" sendiri apabila order tidak betul. Kalau silap, buat lain. Jangan biarkan customer fikir.... buang udang, masuk ayam.

Keenam, yang paling penting ialah pastikan semua pelayan mempunyai gigi penuh. Kalau dah tiada, pakai gigi palsu. Penuh, bukan sebelah je.

Iniah tips untuk memastikan pelanggan puas hati. Selamat mencuba.

No comments: