Tuesday, April 3, 2007

TEKSI OH...TEKSI.

Cari teksi di Sungai Wang. Dapat. Beritahu tempat.
.....Belapa sanggup bayar?
Pakai meterlah.
....Tak booleeh...jemmm oooo
Pakai meterlah...u tak takut kena tangkap ke.
.....Sekalang suumma naikk...tambanngg pun naiklaa.

Perrrggghh (pinjam trademark dergak)


Siapa perlu jawab? Mengapa mereka bertindak begini?

4 comments:

rn said...

Kirim salam dan berikan senyuman paling manis jika jumpa pemandu teksi seperti itu. Tak perlu bertengkar dan naikkan tekanan darah kita. Tak perlu juga pergi jumpa sesiapa utk mengajarnya. Biar akhirnya dia tahu siapa yang lebih perlukan siapa.Kalau semua org boikot dua hari pun cukup. Kita ada banyak pilihan lain dalam pengangkutan awam. Namun tak semua pemandu teksi yang angin satu badan. Dari pengalaman ada yang amat berhemah.

ibrahim yahaya said...

Sdr RN,

itu yang saya buat. saya teruskan perjalanan. naik tube...teringat London. tapi sekarang takleh pergi..sebab tambang dah mahal...tambang teksi naik, tambang kapalterbang pun naik. duit yang ada...banyak tu je....dunia..dunia...

Fauziah Ismail said...

I've been using a cab eversince I started work. In fact, some cabbies are my good friends.
There are only a few errant ones, yang tak guna meter and "sembelih" passengers by asking exhorbitant fares.
Satu lagi, kat sini, orang teragak-agak nak naik keretapi (LRT, Komuter or Monorail). Takut status jatuh. Ai, Tan Sri/Datuk naik tren?
Tapi kalau pergi London, Washington, Paris, Japan or even Singapore, tak kisah lah pulak! Balik Malaysia, boleh canang cerita ke hulu ke hilir how efficient their train services is.
Why is that?

ibrahim yahaya said...

Sdr Fauziah,

Yang nak "sembelih" tu, dia orang buat terang-terang. macam tak takut kena tangkap. maybe..they have all the reasons to do that...among others could be due to petrol prices going up.. etc..etc..

nevertheless...they must also think about the image of our country....(selain periuk nasi). we also dont like this to happen to us....umpamanya kena "sembelih" kat bangkok, jakarta ke..perrggh

mengenai..tan sri, datuk tak naik tren sebab dia orang ada kereta kat sini. ada driver lagi, kalau tak pakai rugi le...kat luar negara, nak bawa driver takut duit habis. jadi naik tren pun oklah.