Monday, February 18, 2008

BAGAIMANA PRESTASI MIC KALI INI?

Dalam Pilihanraya Umum, kebiasaannya prestasi MIC tidak akan ditentukan oleh pengundi India kerana ramai pemimpin MIC bertanding di kawasan yang ramai pengundi Melayu. Pengundi Melayu membantu memberi kemenangan kepada pemimpin MIC. Yang terakhir ialah pada Pilihanraya Kecil Ijok, Selangor pada 2007.

Pada PRU 2004, MIC mendapat sembilan kerusi Parlimen iaitu pertambahan dua kerusi. Namun parti itu hanya mendapat 3.2 peratus daripada peratusan undi keseluruhan. Angka ini lebih kecil daripada PKR yang mendapat 8.9 peratus dan PAS iaitu 15.2 peratus. UMNO mendapat 35.9 peratus manakala MCA pula ialah 15.5 peratus.

Oleh itu, perkembangan terbaru sebelum PRU 12 yang membabitkan demonstrasi dan tuntutan Hindraf, pastinya tidak banyak akan dipamerkan dalam pilihanraya kali ini terutama yang membabitkan Presiden MIC, DS S Samy Vellu, jika beliau bertanding di Parlimen Sungai Siput. Kecuali undi orang Melayu berubah kali ini seperti yang mereka lakukan pada PRU 1999 di beberapa kawasan termasuk yang ditandingi calon UMNO, PRU kali ini juga akan menyaksikan calon MIC tetap memenangi kawasan yang ditandinginya terutama kawasan yang ramai pengundi Melayu.

Namun begitu, Malaysiakini dalam laporannya semalam, berpendapat masyarakat India kini sudah hilang keyakinan terhadap kepemimpinan DS Samy Vellu jika diambilkira daripada dua peristiwa yang berlaku minggu lalu di mana sekumpulan orang India mengepung keretanya dan mengetuk tingkap kereta sehingga memaksa pihak berkuasa membantu untuk "membebaskan" keadaan itu. Yang lebih mengejutkan ialah orang India kini sudah berani menyorak "pemimpin" mereka di khalayak ramai.

Apakah peristiwa itu membawa sebarang erti kepada MIC dalam pilihan raya umum kali ini? Sama-sama kita tunggu perkembangan ini.

No comments: