Tuesday, February 19, 2008

JANGAN TABUR JANJI YANG MERUGIKAN

Buat bertenang Datuk Seri. Jika membaca laporan Utusan Malaysia hari ini, saya rasa Datuk Seri perlu berfikir panjang sebelum mengulanginya pada masa akan datang. Alasannya, kenyataan itu mungkin menguntungkan sekarang tetapi sebaliknya pada masa akan datang. Itupun jika parti Datuk Seri serta rakan lain seperti DAP dan PKR memenangi PRU12 dan menubuhkan kerajan.

Ketika menjadi pembangkang, memanglah boleh memberikan pelbagai janji termasuk yang tidak masuk akal. Tetapi apabila menang nanti banyak perkara yang perlu difikirkan termasuk pandangan dan tindakan pelbagai pihak.

Apa susah untuk mengadakan demonstrasi jalanan. Kumpulkan beberapa orang, mulalah berarak dan berteriak mencaci serta menentang apa yang kerajaan buat. Bukanlah susah sangat, tetapi cuba fikirkan implikasinya kepada orang lain. Sekatan polis untuk mencari penyangak dan pengacau sedikit sebanyak menyulitkan pengguna jalan raya lain. Bayangkan hari Sabtu lalu, keadaan sesak di jalan yang menghala ke KL di hadapan Hotel Eastin, gara-gara ada pihak ingin menganjurkan demonstrasi jalanan. Keadaan huru-hara yang boleh diambil kesempatan oleh orang lain serta pergaduhan yang mungkin kita tidak pernah fikirkan boleh berlaku.

Di Perak semalam, sudah mula pihak yang menjerit-jerit dan membaling telur di majlis yang dihadiri oleh Menteri Besar. Jika tidak dibendung, inilah budaya masyarakat negara ini. Hari ini baling telur, esok entah apa.

Demonstrasi jalanan tidak sihat. Yakinlah. Tambahan pula ia membuang masa dan menyusahkan orang lain. Lihatlah apa yang berlaku pada demonstrasi jalanan sebelum ini yang menyusahkan rakyat lain yang tidak menyertai atau menyetujui demonstrasi berkenaan. Demonstrasi itu lebih menguntungkan individu tertentu saja. Percayalah.

No comments: