Wednesday, January 21, 2009

OBAMA BEN LADEN?

Dipersilakan "Presiden Osama". Oooppss silap.
Dipersilakan Presiden Obama Ben Laden. Oooppss...silap lagi..minta maaf ya.
Dipersilakan Presiden Obama Ben Bidden. Laaa...apa ni lagi silap...Obama tu presiden, Bidden..tu pula..Naib Presiden.
Dipersilakan Presiden Obama. Ahhhh....itu baru betul.
Obama, "MasyaAllah". Oooopps....terlepas rahsia aku. Laa...harap secret service tidak rakam suara aku ni.

Itu mungkin dilema Obama. Sejak mengumumkan hasrat untuk bertanding Presiden, ramai yang mempersoalkan agamanya. Ini kerana nama sebenar beliau ialah Barack Hussein Obama. Ada yang bertanya apakah beliau akan mengangkat sumpah menggunakan Al-Quran atau Bible.

Namun, itu semuanya sudah menjadi sejarah.

Obama kini Presiden Amerika Syarikat yang ke 44. Presiden African American pertama. Presiden hitam putih kerana bapanya hitam, emaknya putih. Ada orang menganggapnya sebagai Presiden Dunia. Bolehlah tu.

Seribu harapan diletakkan kepadanya.

Apakah harapan itu akan tercapai?

13 comments:

MAWAR BERDURI said...

sama kita nantikan..

postg mr. tiger hari ini sungguh mendebarkan, penuh delima dan aksi tanda soal.

antipkrsarawak said...

saya tidak yakin dengan kebolehan obama dalam menangani isu terutama yang berkaitan dengan islam.

selagi obama terikat dengan urusannya bersam israel, selagi itu umat islam akan melopong.

bungaraya said...

Jika Obama "takut" dengan Pelobi Yahudi yang sangat "kuat dan berpengaruh" itu,maka tidak banyak berbeza dalam Dasar Luar Amerika.
Jika beliau "berani bijak", maka akan terserlahlah Amerika yang bebas melaksanakan prinsip sebenar yang jujur lahi ikhlas. Pada ketika itu Amerika akan sekali lagi mendapat sanjungan dan menjadi kesayangan warga dunia.

suka_aman said...

tak dinafikan dunia meletakkan seribu macam harapan kepada Obama boleh menjadi Presiden yang lebih baik dari semua bekas presiden yang ada.

adakah Obama mampu menjadi presiden yang mampu merubah Amerika menjadi negara yang "lebih baik"?

kita tunggu dan lihat.

Junid Bin Gunsalam said...

macam susah mau ckp oh..paling senang, mungkin harapan tinggal harapan...Obama tetap dengan hitam putihnya dan dasar Amerika tetap dengan dasar asalnya....ragu2 bah Obama tukar dasar luar AS. sekutunya orang2 yahudi juga..hahahaha..renungkan
fm http://n5tandek.blogspot.com

Anonymous said...

Datuk;

Di Amerika Obama ada lah AFRICAN-American.

Kalu orang Cina di panggil CHINESE-American atau ASIAN-American, atau kalau oran India di panggial INDIAN-American (beza dengan NATIVE-American).

Tapi di Malaysia ada suara pulak nak Malaysian sahaja, bukan CINAPEK-Malaysian atau KELING-Malaysian atau BUMI-Malaysian. Nak satu bangsa sahaja - Malaysian.


MRSM Kalae Chepo 66/73

F.A.Z.R.U.L.L.S said...

Salam Tuan,

Jadi apa kah agama sebenar oBAMA ni?? ada macam2 versi.. heeee

LIMAUDONG said...

Salam DIY

OBAMA angkat sumpah guna Al-Quran atau BIBLE tidak penting. Masalah agama apa dia anut sekarang adalah prinsip dirinya yang harus kita dihormati. DAN hanya OBAMA sendiri yang tahu dan akan mempertanggunjawabkan di hadapan TUHAN YANG DIYAKININYA.

Anonymous said...

http://uk.youtube.com/watch?v=OWNBbFukkyE

Obama Nusantara

Lan

Tuan Imam Port Said said...

Dalam kitab disebut bahawa orang murtad dan munafik lebih bahaya daripada orang kafir. Malahan orang murtad boleh dihukum bunuh. Sementara orang munafik ibaratkan musuh dalam selimut, yang kita tak tahu adakah dia itu saudara sesama agama atau bukan kerana sifat munafiknya itu.

Tentang Obama namanya hampir sama dengan Osama. Sekiranya Obama hitam, maka Osama puteh. Hitam puteh dalam cerita dongengan orang puteh adalah sama dengan barang puteh dan bawang merah. Buruk and the best.

Dalam tanda-tanda hari kiamat dajal wa mahjuj yang lahir di barat dan timur, untuk lahirnya imam mahdi.

Yang best tetap B.W.G. Bush. Sebelum berhenti dia berjaya menjadikan Palestin dan Israel hancur ibarat BUZZ, BUSTLE & BUSTER yang selepas ini, barangan USA menjadi laku untuk membena semula Iraq, Afhanistan, Israel dan Palestin. Kerana kemusnahan itu perlu dicipta untuk mencari market.

Mahyudin said...

Salam Datuk,
Lain padang, lain belalang,
Lain orang, lainlah pulak caranya...

Diharap Obama dapat membawa perubahan dalam pemerintahannya yang jauh sama sekali berbeza dengan Bush... Itu harapan kita dan dunia...

p/s : Kalau dia Islam lagi cun... Lagi bangga...

bekas seketeri said...

boss..aku rindu sama carut mu boss..kepala nyonyot!

aku bosan ini hari...lagi mau login sini..

rayliew said...

BEBANAN OBAMA memang BERAT sekali, namun saya yakin dengan kebolehannya...