Thursday, November 22, 2007

HIDANGAN TRADISI PENYERI KUDAPAN (1)

Salah satu makanan yang saya tidak boleh lupa pada majlis berbuka bersama TPM di Pekan pada Ramadan lalu ialah Puding Diraja, kuih tradisi Pahang. Ia diperbuat daripada empat bahan utama iaitu pisang lemak manis (digoreng), biji gajus, buah prun dan ceri. Urat emas yang diperbuat daripada kuning telur menjadi penyeri kepada makanan itu. Sedap, cubalah Ramadan tahun depan.

Ada dua lagi makanan istimewa Pahang yang menjadi identiti rakyat negeri itu ialah opor daging kerbau dan temosa diraja. Keistimewaan temosa diraja dikatakan terletak pada intinya yang diperbuat daripada daging ayam dikisar halus, hirisan telur ayam dan rempah manakala kelebihan opor daging kerbau terletak pada warna hitam pekatnya, daging kerbau yang lembut serta campuran rempah ratus.

No comments: