Thursday, July 17, 2008

BOLEH KE SERAH LAPORAN POLIS?

Sebentar tadi, saya diberitahu oleh seorang rakan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim, mempertikaikan tindakan polis yang tidak memberikan laporan polis Saiful yang diminta kepadanya. AgendaNews juga menghantar berita yang sama kepada saya.

Saya bertanya kepada seorang polis pencen mengenai perkara itu. Beliau berkata memanglah polis tidak boleh memberi sebarang laporan polis oleh seseorang kepada sesiapa saja kecuali yang dibenarkan oleh peraturan pasukan itu.

Ada tak lagi penjelasan polis pencen di luar sana?

Mengapa mahu melihat laporan polis itu? Jika tidak diberi, saya yakin DSAI akan menimbulkan perkara lain.

Apa agaknya?

10 comments:

Samad said...

Seperti yang kita ketahui Anwar adalah seorang yng pandai dan bijak dalam berdolak dalih dan membuat cerita. Saya rasa tekaan Datuk akan berlaku iaitu jika laporan Saiful tidak diberi kepada Anwar, mesti Anwar akan bangkitkan isu pulak. Mungkin beliau memang saja nak cari pasal dengan kerajaan...

pecintakeamanan said...

Datuk,

Saya berpendapat bahawa pihak polis tidak ingin Anwar mempertikaikan keterangan saiful. Anwar juga boleh menggunakan keterangan tersebut untuk mencetuskan konspirasi yang lebih dashyat terhadap saiful.

Bung Karno said...

Anwar dah rasa dirinya macam raja. Raja segala pelakon.

Tak dinafi peminatnya yang setia masih mahu melihat lakonan seterusnya . Tapi ramai juga yang dah bosan.

emmer said...

Apsal Malaysia asik kena penuhi permintaan Anwar aje ???? Sedangkan permintaan polis supaya Anwar hadir ke balai polis bg keterangan pun cam payah aje ... suruh buat DNA test pun payah, etc etc. Mengapa Anwar begitu kebal sekali??????? Taiko mana dia brader ?????

optional said...

Betul tu, dia saja cari pasal dengan polis semua tu. Yang pergi mintak laporan polis tu buat apa..Ni nak timbulkan kekecohan seterusnya..

junkopile said...

assalamualaikum tok tig
biasala tok orang dah lama tak keluar tv, macam2 la temberang dia keluarkan, cuma dia ni temberang peringkat dewa2 dan bukanlah sebarangan tok bekas tpm la katakan, macam2 lakonan la yang dia buat, sebenarnya dia nak raih simpati rakyat apa yang dia buat(debat ke, kes altantuya ke, minyak ke) tetapi tak sedar orang yang rapat dengan dia dah sedar.
Cuma yang heran Dato najib dah bersumpah pada perhimpunan walaupun tiada siarang langsung seperti laporan berita minggu
tetapi dato anwar ni asek berdalih dalih je, konpius nih ada pepe ke??
hang percaya ka??

Anonymous said...

Secara kasar kita boleh lihat dan nilai cara orang berani kerana benar, takut kerana salah.

Biar saiful buat beratus laporan tetapi kalau Anwar tidak pernah sentuh dia, apa yang nak digetari..kluangman

addie said...

dalam balai polis ada di dindingnya tu, siapa boleh beli (bukan ambik) laporan dan kategori laporan (kemalangan atau sebagainya).

betul la apa kata polis pencen tu:
Beliau berkata memanglah polis tidak boleh memberi sebarang laporan polis oleh seseorang kepada sesiapa saja kecuali yang dibenarkan oleh peraturan pasukan itu.

selalunya yang boleh beli laporan ni (tak mahal pun.. RM3 je kalo tak silap):
- yang menuduh.
- yang tertuduh.
- lawyer yang menuduh.
- lawyer yang dituduh.

kamal... said...

Buat DSAI bravo..bakal penerima anugerah pemutar skru atau pemutar belit..saya sudah penat baca pasal awak..dulu saya cukup sanjung awak puja awak puji DSAI..tapi semua hancur lebur pasal perkara yg penuh sangsi..saya memang tak suka kerajaan tp makin lebih tak suka dng DSAI TP bukan dng pas atau dap! saya sedih bila DSAI MULA BERDALIH..sekali dua tak pe masih blh terima tapi dah tahap mcm ni rakyat pun bosan sudah...pertama: DSAI lari p kedutaan turki? masa laporan d buat..apa sal tak p rumah mentri besar selangor je? napa tak buat laporan polis nyawa terancam..kedua: napa
kenyataan dato murad bekas bank negara DSAI tak saman setalah tarik tali akuan bersumpah? ketiga: paling buat kecewa dan timbul kan sangsi teramat seperti komen hard-T d blog,just go lah buat sumpah laknat kat masjid negara dah ulama cadangkan mufti pun sama apa lg PAS sendiri cadangkan..napa dalih2..keempat: napa DSAI nak buaNG duit keliling negara buat ceramah..dah PAK lah bg pilihan tu ahhh buat DNA dng bersaksikan doktor sendiri pakar sendiri siap lagi dng live d tv mcm cadangan yg d nyatakan dlm agenda daily...kelima:perkataan sapa rogol sapa jadi hal seolah2 mcm hal tu wujud lah pula..napa tak terus saja nafikan..dan paling kureng senag d dengar masa wartawan agenda daily bertnya solan dng DSAI tetang rakaman cctv kat condo why DSAI terus marah dng wartawan tu? apa2 pun good luck DSAI..

tarings said...

What's wrong with asking for the police report? The banks asked me for a copy of the police report when I want to replace my stolen ATM. And they also need a police report when I reported unauthorised withdrawals from my account. As the accused, he should be able to see the content of the report. It's only fair. And to avoid the accusation that the police could tamper with the report to trump up charges.

But(no pun intended) Datuk Seri Anwar is really in hot soup now. Being ambitious as he is, he should ensure not only that he's clean but(again, no pun intended) must also be seen as clean.